Αρχική arrow Beachworld arrow Τα ζώα
 
 

beachworldText


Τα ζώα

Τα πιο φανερά δραστήρια μέλη της βιοσφαιρικής κοινότητας είναι τα μικρά γαριδόμορφα αμφίποδα που κινούνται πολύ γρήγορα. Συνήθως είναι πιο δραστήρια το σούρουπο και τη νύχτα και κινούνται από κλαδί σε κλαδί σαν μαϊμούδες στη ζούγκλα. Για να τα κάνετε να κινηθούν χτυπήστε ελαφρά με το δάχτυλό σας τη Βιόσφαιρα, ώστε τα φυτά να κουνηθούν. Τα αμφίποδα έχουν μια ατέλειωτη όρεξη, τρέφονται με σχεδόν οτιδήποτε μέσα στη Βιόσφαιρα, από μικροσκοπική άλγη μέχρι υπολείμματα (νεκρές ουσίες από φυτά και ζώα) ή με τις ρίζες της Αλυσίδας των Αστεριών. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αλλαγής δέρματος, τα αμφίποδα αλλάζουν τον εξωτερικό σκελετό τους (ένα εξωτερικό κόκαλο που τα συγκρατεί) και δημιουργούν έναν καινούριο. Πιθανόν να δείτε άδεια καύκαλα αμφίποδων να επιπλέουν για μερικές ημέρες μέχρι να εξαφανιστούν από τα μικρόβια.

Τα αμφίποδα θα παράγουν ακριβή αντίγραφα ραγδαία (περίπου κάθε τέσσερις εβδομάδες). Τα θηλυκά κρατούν τα αυγά τους για μια εβδομάδα ακόμη και αφού έχουν εκκολαφθεί. Μαζί με τα μεγαλύτερα ζώα, υπάρχει ένας τεράστιος πληθυσμός από μικρά πλάσματα (μικρά ασπόνδυλα) στο εσωτερικό της Βιόσφαιρας, συμπεριλαμβανομένων των Daphnia, Ostracods και Copepods. Κάποια από αυτά τα μικρά πλάσματα είναι δύσκολο να ιδωθούν με γυμνό μάτι αλλά αν επικεντρωθείτε στην απέναντι πλευρά της σφαίρας, μπορεί να τα δείτε σαν μικρά γυαλιά από "σκόνη" (ή προσπαθήστε να κοιτάξετε τη Βιόσφαιρά σας μέσα από έναν μεγενθυντικό φακό).shrimp
Υπάρχει μια ποικιλία σαλιγκαριών στη Βιόσφαιρά σας, συμπεριλαμβανομένων των ramshorn, pond και trumpet (προσπαθήστε να τα ξεχωρίσετε !).

Το ramshorn, με το ψηλό κοχύλι, είναι ερμαφρόδιτο (και αρσενικό και θηλυκό) και μπορεί να γεννήσει, ακόμα κι αν είναι μόνο του μέσα στη Βιόσφαιρά σας. Αν κοιτάξετε προσεκτικά, ίσως δείτε τα μικρά σφαιρικά αυγά που γεννά πάνω στο γυαλί. Οι μελί κουκίδες στο εσωτερικό είναι αγέννητα βρέφη σαλιγκάρια. Το pond (ένα πιο συνηθισμένο είδος σαλιγκαριού) μπορεί να γεννά τα αυγά του στο γυαλί επίσης. Όμως, τα αυγά του pond είναι μικρότερα από αυτά του ramshorn και είναι σχεδόν άχρωμα και τελείως διάφανα. Το trumpet έχει ένα μακρύ αιχμηρό κοχύλι που μοιάζει με τρομπέτα. Αυτά τα παράξενα σαλιγκάρια, σε αντίθεση με τα pond και τα ramshorn, δεν γεννούν αυγά. Έχουν ζωντανά νεογνά, τα οποία κουβαλούν στο στόμα τους μέχρι να σχηματίσουν και αυτά τα δικά τους κοχύλια. Τότε η μητέρα τα φτύνει και ζουν μόνα τους ! Τόσο τα pond όσο και τα ramshorn τρέφονται από την άλγη και τις ρίζες της Αλυσίδας των Αστεριών και μπορεί να τα δείτε να κόβουν νεκρά φύλλα από τα φυτά. Είναι οι καθαριστές των παραθύρων και οι κηπουροί της Βιόσφαιρας ! Τα μωρά σαλιγκάρια trumpet τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με την άλγη που αναπτύσσεται στο γυαλί, ενώ οι ενήλικες περνούν τον περισσότερο χρόνο τους ψάχνοντας στα υπολείμματα (νεκρές ουσίες από φυτά και ζώα στον πάτο ).

Περισσότερα...