Αρχική arrow Antquarium arrow Ο μικρόκοσμος των μυρμηγκιών
 
 

antquariumText

Ο φανταστικός μικρόκοσμος των μυρμηγκιών

Ο επιστήμονας που μελετά τα μυρμήγκια και άλλα έντομα ονομάζεται εντομολόγος. Οι εντομολόγοι ενδιαφέρονται για τη μελέτη των εντόμων για πολλούς λόγους. Αποκτώντας γνώσεις για τα έντομα μπορούμε να ελέγξουμε αυτά που είναι βλαβερά για τον άνθρωπο και να χρησιμοποιήσουμε εκείνα που μπορούν να μας ωφελήσουν, για να βελτιώσουμε τον κόσμο μας. Μπορούμε ακόμη και να ανακαλύψουμε περισσότερα πράγματα για τους εαυτούς μας παρακολουθώντας και μελετώντας τα έντομα.

Τα έντομα είναι συναρπαστικά. Γίνετε και εσείς ένας ερασιτέχνης εντομολόγος και παρακολουθείστε τα μυρμήγκια σας ! Θα μείνετε έκπληκτοι από το τι μπορούν να κάνουν αυτοί οι μικροί μηχανικοί ! Υπάρχουν 4.600 είδη μυρμηγκιών στη Γη. Τα μυρμήγκια φτιάχνουν το σπίτι τους σχεδόν παντού. Από τις ακτές της θάλασσας μέχρι τις ψηλότερες κορυφές και από τους κορμούς των δέντρων μέχρι την κουζίνα σας. Τα μυρμήγκια μπορούν να κάνουν καταπληκτικά πράγματα. Μπορούν να σκάψουν τεράστια δίκτυα από κατακόμβες, κάποιες ακόμη και με 4,50 μέτρα βάθος. Μπορούν να σηκώσουν και να κουβαλήσουν αντικείμενα που ζυγίζουν πολύ περισσότερο από το βάρος τους. Μπορούν να σκαρφαλώσουν σε δέντρα ύψους μέχρι 30,5 μέτρων. Μπορούν να κινηθούν με την ταχύτητα που κινείται ένας άνθρωπος, όταν τρέχει με 104 χλμ/ώρα. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα, όσον αφορά τα μυρμήγκια, είναι ότι δουλεύουν συλλογικά. Δεν μπορούν να επιζήσουν μόνα τους. Όπως και εμείς, ζουν σε κοινότητες. Συνεργάζονται μεταξύ τους για να χτίσουν τα σπίτια τους, για να βρουν φαγητό, να φροντίσουν τη βασίλισσα και τα μικρότερα μυρμήγκια και να προστατεύσουν τον βιότοπό τους. Πολιτείες μυρμηγκιών πολεμούν ενάντια σε άλλες πολιτείες και, όπως ακριβώς στους πολέμους των ανθρώπων, πολλά μυρμήγκια είτε σκοτώνονται είτε τραυματίζονται.

Ανακαλύψεις για τα μυρμήγκια

antquariumΓια πολλά χρόνια οι άνθρωποι αναρωτιόταν πως επικοινωνούν τα μυρμήγκια μεταξύ τους. Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος έκανε πειράματα με μυρμήγκια, για να ανακαλύψει πως ειδοποιούν το ένα το άλλο για το που υπάρχει φαγητό. Από τότε έχουν ανακαλυφθεί πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Τα μυρμήγκια έχουν ειδικούς αδένες που παράγουν χημικές ουσίες. Αυτές οι χημικές ουσίες, οι οποίες καλούνται φερομόνες, μπορούν να κάνουν τα άλλα μυρμήγκια να αλλάξουν τον τρόπο που συμπεριφέρονται. Έχετε δει ποτέ μια μεγάλη σειρά μυρμηγκιών να περπατούν στο ίδιο μονοπάτι ? Αυτό πρέπει να οφείλεται στις φερομόνες που παρήγαγε ένα μυρμήγκι της σειράς !

Τα μυρμήγκια έχουν μια αξιοθαύμαστη ικανότητα να βρίσκουν το δρόμο της επιστροφής, ακόμη και όταν είναι πολύ μακριά. Οι εντομολόγοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μερικά μυρμήγκια χρησιμοποιούν τον ήλιο για να προσανατολιστούν - έστω και αν είναι καλυμμένος με σύννεφα. Έχουν γίνει πειράματα για να αποδειχθεί αν τα μυρμήγκια μπορούν να διακρίνουν τα χρώματα. Τα αποτελέσματα αυτών των πειραμάτων δεν είναι οριστικά. Ένας εντομολόγος ανακάλυψε ότι τα μυρμήγκια μπορούν να ξεχωρίσουν τις διαφορές ανάμεσα σε συγκεκριμένα σχήματα. Στην πραγματικότητα, φαίνεται να προτιμούν τις κάθετες λωρίδες περισσότερο από τις οριζόντιες.

 

Μπορούν τα μυρμήγκια να μάθουν?

Πιθανόν να έχετε ακούσει ότι οι επιστήμονες έβαλαν αρουραίους μέσα σε έναν λαβύρινθο για να δουν αν μπορούν να μάθουν να βρίσκουν την έξοδο. Αλλά ξέρετε ότι οι επιστήμονες έχουν επίσης προσπαθήσει να βρουν αν και τα μυρμήγκια μπορούν να βγουν από έναν λαβύρινθο? Μερικά μπορούν εύκολα να βρουν την έξοδο. Τα μυρμήγκια, των οποίων ο ρόλος είναι να ψάχνουν τροφή και έπειτα να βρίσκουν το δρόμο της επιστροφής προς τη φωλιά τους, επίσης μπορούν να βρουν εύκολα την έξοδο του λαβύρινθου. Μήπως οι φερομόνες είναι ο λόγος που τα καταφέρνουν τόσο καλά? Ένας εντομολόγος οργάνωσε ένα αξιόλογο πείραμα για να προσδιορίσει αν τα μυρμήγκια μπορούν να λύσουν ένα πρόβλημα.

Έφτιαξε ένα μικρό νησί από χώμα, το περικύκλωσε με νερό και στη συνέχεια τοποθέτησε μερικά νεαρά μυρμήγκια πάνω σε αυτό. Τα μεγαλύτερα μυρμήγκια, για να τα σώσουν, έριξαν χώμα μέσα στο νερό μέχρι που κατασκεύασαν μια γέφυρα και κατάφεραν να τα μεταφέρουν πίσω στη φωλιά τους. Τότε ο ίδιος εντομολόγος επιχείρησε ένα άλλο πείραμα. Αυτή τη φορά έφτιαξε ένα νησί χωρίς να βάλει νεαρά μυρμήγκια πάνω σε αυτό. Αλλά και πάλι τα μυρμήγκια έριξαν χώμα μέσα στο νερό ! Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα μυρμήγκια έχουν την τάση να γεμίζουν το νερό με χώμα. Ως ερασιτέχνης εντομολόγος μπορείτε κι εσείς να οργανώσετε κάποια πειράματα με τα μυρμήγκια σας. Μην ξεχνάτε ότι τα μυρμήγκια σας είναι πολύ αξιόλογα πλάσματα. Να τα φροντίζετε προσεκτικά λοιπόν !

Περισσότερα...