Αρχική arrow Antquarium arrow Μυρμηγκιών - Αστροναυτών
 
 
antquariumText
Η ιστορία των μυρμηγκιών - αστροναυτών

Τα μυρμήγκια είναι συναρπαστικά πλάσματα. Κοιτάξτε στο έδαφος μια ωραία μέρα και θα δείτε αρκετά να προχωρούν. Τα μυρμήγκια που συναντούμε καθημερινά είναι κυρίως κατάσκοποι ή ανιχνευτές. Η κοινότητά τους, με το εντυπωσιακό και περίπλοκο σύστημα των τούνελ, βρίσκεται κρυμμένη κάτω από το έδαφος. Οι ορατοί βιότοποι των μυρμηγκιών, όπως το Antquarium, προσφέρουν μια εσωτερική εικόνα της ζωής αυτών των αξιοθαύμαστων εντόμων. Μας δίνουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε το μυστηριώδη κόσμο των μυρμηγκιών και τον τρόπο δημιουργίας των τούνελ τους. Κατασκευασμένοι συνήθως από γυαλί ( ή καθαρό πλαστικό ) και γεμάτοι με χώμα, οι βιότοποι αυτοί επιτρέπουν την ύπαρξη μιας μικρής κοινότητας μυρμηγκιών στο σπίτι ή στο γραφείο σας. Καθώς τα μυρμήγκια σκάβουν, οι θεατές μπορούν να δουν ένα δίκτυο από τούνελ να αναπτύσσεται μπροστά στα μάτια τους. Επειδή όμως το χώμα δεν φαίνεται εσωτερικά, ευδιάκριτα είναι μόνο τα τούνελ που βρίσκονται δίπλα στα τοιχώματα του δοχείου. Μια άλλη σημαντική λεπτομέρεια των βιοτόπων αυτών που περιέχουν χώμα είναι ότι δεν πρέπει να μετακινούνται. Αν κουνηθούν, είτε από έναν ισχυρό σεισμό είτε από ανθρώπινο χέρι, τα τούνελ θα καταρρεύσουν - μια συγκλονιστική καταστροφή της Γης, κατά την αντίληψη των μυρμηγκιών. Αυτό αποτέλεσε πρόβλημα για τους επιστήμονες της NASA, οι οποίοι κατέληξαν σε μια ευφυέστατη λύση.

Η βαρύτητα είναι μια βασική ένδειξη της κατεύθυνσης. Ενώ ίσως να μην είμαστε σίγουροι προς τα που είναι ο Βοράς χωρίς πυξίδα, το επάνω και το κάτω μπορούν πάντα να προσδιοριστούν. Σε ποιο βαθμό, αναρωτήθηκαν οι επιστήμονες, τα μυρμήγκια χρησιμοποιούν τη βαρύτητα για να κατασκευάσουν το δίκτυο των τούνελ τους ? Αν μια κοινότητα μυρμηγκιών βρισκόταν σε ένα περιβάλλον με μηδέν βαρύτητα (τεχνική ορολογία "μικροβαρύτητα"), θα μπορούσαν αυτά να σκάψουν και πόσο περίπλοκα θα ήταν τα τούνελ τους ? Η NASA σχεδιάζει πειράματα σχετικά με τη ζωή στο διάστημα. Ο απώτερος στόχος της είναι να ανακαλύψει πως αντιδρούν διάφορα είδη σε περιβάλλον μικροβαρύτητας. Θα έσκαβαν τα μυρμήγκια προς τα κάτω ? Θα έφτιαχναν οι αράχνες ιστούς ? Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που η NASA κλήθηκε να απαντήσει.

Η δημιουργική λύση

Δοχεία για διάφορες μορφές ζωής κατασκευάστηκαν για διαστημικές πτήσεις, ωστόσο μια "κοσμική κοινότητα" μυρμηγκιών αποτελούσε ένα περίπλοκο ζήτημα. Με έναν βιότοπο από χώμα η NASA και το πλήρωμα του διαστημοπλοίου είχαν δύο εξίσου προβληματικές επιλογές. Αν τα μυρμήγκια τοποθετούνταν στο βιότοπο πριν από την απογείωση, οι τρομακτικές δυνάμεις G θα κατέστρεφαν οποιοδήποτε τούνελ, σκοτώνοντας τα μυρμήγκια. Η προσπάθεια να τοποθετηθούν τα μυρμήγκια μέσα στο βιότοπο σε ένα περιβάλλον χωρίς βαρύτητα θα ήταν κατάλληλη για ένα διασκεδαστικό βίντεο, αλλά ακατάλληλη για έρευνα. Ακόμη, όμως, κι αν αυτό μπορούσε να επιτευχθεί, τα τούνελ πάλι θα κατέρρεαν από τους ισχυρούς κραδασμούς του διαστημοπλοίου κατά τη διάρκεια της προσγείωσης. Ήταν ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι η NASA χρειαζόταν έναν βιότοπο όπου τα μυρμήγκια θα μπορούσαν να ζουν και να σκάβουν τούνελ, ο οποίος θα άντεχε τους ισχυρούς κραδασμούς. Έτσι, δημιουργήθηκε ένα ειδικό ζελέ, το οποίο θα λειτουργούσε σαν ένα μέσο κατασκευής τούνελ για τα μυρμήγκια, καθώς και σαν πηγή θρεπτικών συστατικών. Το Antquarium είναι βασισμένο σε αυτή την τεχνολογία.

Άλλες πληροφορίες για τα μυρμήγκια

Τα μυρμήγκια είναι ένα από τα αρχαιότερα πλάσματα της Γης. Όπως και οι καρχαρίες, δεν άλλαξαν για εκατομμύρια χρόνια. Η φύση τα έπλασε σωστά από την αρχή, αποδεικνύοντας έτσι το παλιό αξίωμα «αν κάτι δεν σπάσει, μην το φτιάχνεις».
Τα μυρμήγκια είναι τα δυνατότερα πλάσματα στον κόσμο σε σχέση με το μέγεθός τους. Μπορούν να κουβαλήσουν 10 - 20 φορές το βάρος του σώματός τους. Είναι επίσης τα μακροβιότερα από όλα τα έντομα. Κάθε στιγμή ζουν τουλάχιστον 1.015 μυρμήγκια πάνω στη Γη. Αυτό αντιπροσωπεύει το 0,1% όλων των εντόμων του πλανήτη.

Περισσότερα...